2010. március 31., szerda

Nefelejcs (Myosotis sylvatica)

Gyönyörű kék virágával virágszőnyeget varázsol kertünkbe. A tavaszi kerti kék nefelejcs kétnyári növény, ami annyit jelent, hogy az első évben kihajt, majd a második évben virágzik és a virágzás végén az anyanövény elpusztul, de ahol egyszer elültetik széthullajtja a magjait és újra termeli magát. A kerti nefelejcs eredetileg Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Európában is őshonos, erdők mélyén szőnyegszerűen terül el minden tavasszal.

Termesztése:

A hosszúkás kissé szőrős levelek között nyílnak a kék, fehér, vagy rózsaszín virágok. A nefelejcset legkönnyebben magról tudjuk szaporítani, a magokat érdemes tavasszal cserépbe elvetni, vékony földréteggel betakarni, majd folyamatosan nedvesen tartani. De ha egy két palántát veszünk és köré vetjük a magot akkor az első pillanattól virágozni fog, első évben a palánták második évben a magok harmadik évben a palántából elszórt magok és így tovább…
Növény társítás:

Sajnos a nefelejcs tavasszal elnyílik és utána maga a növény is elhal, épp ezért érdemes a virágzás végén a magokat kirázni oda ahová jövőre szeretnénk a nefelejcset telepíteni majd az anyanövényt felszedni és helyébe nyári fajokat telepíteni. Virágoskertbe ültessünk leghátra margarétát elé íriszt, az elé nyuszi fület, utána piros tulipánt, nefelejcset. A nefelejcs nem csak gyönyörködtet, de például málnavédő funkciója is van. A brokkolirózsa blogomban is írok erről.

1 megjegyzés:

  1. Szia! Kérlek, nézz be hozzánk, van egy kis meglepetésünk a számodra!
    http://gizgazok.blogspot.com/2010/04/ujabb-dijat-kaptunk.html

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails