2010. március 16., kedd

Hóvirág

A hóvirág (Galanthus nivalis) az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartozik. Az egyik legelső virágzó szépség. Elsősorban dombvidéki erdőkben, ligetekben és cserjésekben honos. De a természetben csak röpke percekre találkozhatunk vele, mert a hóvirág 2005 szeptembere óta az Európai Unióban veszélyeztetett növények közé tartozik, és mint ilyen, védett. Természetvédelmi értéke szálanként 10 ezer forint, tövestől való kiásás esetén azonban már fennáll az elpusztítás ténye, ekkor háromszoros a büntetés. Erre érdemes odafigyelni!!!
Gyógyhatása:
Hagymája gyógyhatású, amely 0,1%-ban tartalmaz alkaloidokat, főként galantamint, amiből pl. mozgásszervi megbetegedések kezelése alkalmas gyógyszerek készíthetők.
Szaporítása:
Évelő, hagymás növény, két 10-15 cm hosszú, keskeny levele között egy azoknál hosszabb tőkocsány ered, aminek végén található a leples virág. Bogyószerű toktermése van. Aki szeretne a kertjébe hóvirágot, az vagy a nagymama kertjéből kérjen egy két tövet, vagy a legközelebbi kertészetben vegyen cserepes növényt. A kertészetekben a nemesített fajtát találhatjuk meg, ami jóval nagyobb, mint a szabadban található növény. Szereti a lombos fák és bokrok környékét. Február végén márciusban, a hóolvadást követően jelennek meg virágai. Idén a kertemben már kinyílt a virága, amikor betakarta a hó. De a hó elolvadt és „Ő” ma már vidáman jelezte itt a TAVASZ!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails